Založ si blog

Našiel sa skutočný otec Bitcoinu?

Začiatkom minulého týždňa počítačový expert Craig Steven Wright z Austrálie prezradil, že práve jeho meno sa spája so záhadným Satoshim Nakamotom – pseudonymom pre zakladateľa bitcoinu.

Čo je vlastne Bitcoin?

Pre tých, ktorí ešte nie sú v obraze, Bitcoin je čoraz populárnejšia digitálna open-source mena vytvorená v roku 2009 autorom vystupujúcim pod už spomínanou prezývkou Satoshi Nakamoto. Ide o tzv. kryptopeniaze, ktoré sú dostupné na akomkoľvek mieste s prístupom na internet. Základná jednotka meny nesie označenie BTC, pričom 1 BTC môže byť rozdelený na omnoho menšie časti počítateľné až na osem desatinných miest v desiatkovej sústave (0,00000001 BTC). Jedinečnou vlastnosťou Bitcoinu je decentralizácia tejto meny, tzn. medzi príjemcom a odosielateľom meny nestojí žiadna centrálna inštitúcia. Inými slovami, Bitcoin je vybudovaný na princípe absolútnej anonymity a vďaka kryptografii a dôkladnému šifrovaniu poskytuje maximálnu bezpečnosť pre jeho užívateľov – vlastníkov digitálnej meny.

Bitcoin

Idea vytvorenia digitálnej meny, ktorá dostala názov Bitcoin spočívala v odlúčení sa od moci centrálnych bánk a vládnych inštitúcií, ktoré plne kontrolovali a ovládali tok peňazí. Transakcie je možné vykonávať v rámci celého sveta s veľkou rýchlosťou a extrémne malými, príp. nulovými poplatkami, pričom Bitcoiny sú veľmi ľahko zameniteľné za akúkoľvek inú nedigitálnu menu na svete (euro, dolár a pod.). Bitcoin mena je stále extrémne pohyblivá a nestabilná, preto na ňu neexistuje jednotný kurz meniaci sa len s malými odchýlkami. V priebehu niekoľkých týždňov sa kurz bitcoinu môže zmeniť aj o 100 a viac percent, prípadne naopak – klesnúť o rovnakú hodnotu. Je využívaný predovšetkým ako platidlo za online služby, ale aj ostatné druhy produktov, napr. videohry, elektronika, knihy a rôzne iné. Prostriedkami Bitcoin meny sú tzv. elektronické bitcoin mince, ktoré sú vlastnené bitcoin adresami, ktoré sú priradené k jednotlivým užívateľom. Každý klient si pritom môže vytvoriť ľubovoľný počet adries chránených tajným kľúčom, prostredníctvom ktorého vlastník preukazuje vlastníctvo takejto adresy. K uchovávaniu bitcoinov slúži tzv. bitcoin wallet (peňaženka) fungujúca v dvoch verziách. Prvou je online peňaženka, ktorá uchováva bitcoiny na internete, bezpečnejšou verziou je však aplikácia, ktorú si užívateľ nainštaluje priamo do mobilného telefónu z oficiálnych stránok MultiBit.org.


Krátke info video z YT kanála WeUseCoins


Späť ku Craigovi Wrigtovi. Ešte pred niekoľkými dňami bolo meno tvorcu Bitcoinu zahalené rúškom anonymity a otec tejto digitálnej meny sa predstavoval len ako Satoshi Nakamoto – anonym bez tváre a skutočného mena. Minulý týždeň sa tajuplný Nakamoto rozhodol vystúpiť zo svojho tajuplného pseudonymu, čo stručne komentoval vyjadrením: „I’m not seeking publicity, but want to set the record straight.“ (Nesnažím sa o publicitu, chcem len veci uviesť na pravú mieru). Podľa Wrightovho osobného blogu ide o 45 ročného počítačového experta a obchodníka s austrálskeho Brisbane, ktorý by mal byť skutočným zakladateľom dnes už veľmi populárnej virtuálnej meny Bitcoin.


Prečo by sme mu ale mali veriť? Ako to už býva zvykom,  a to predovšetkým v priestore internetu, voči vyhláseniu Wrighta o tom, že je zakladateľom Bitcoinu sa vzniesla obrovská vlna pochybností a nedôvery, a na svet prišlo niekoľko nových otázok. Môže Wright relevantne dokázať, že v roku 2009 vytvoril Bitcoin? Je schopný dokázať svoju spojitosť so šifrovacími kľúčmi, ktoré môže vlastniť len Satoshi Nakamoto? A je naozaj natoľko technicky zdatný, aby vytvoril tak komplexný a dokonale fungujúci systém akým je Bitcoin? A desiatky ďalších a ďalších nedôverčivých otázok, ktoré však boli v tom momente na mieste. Wright nám však ponúkol dostatočne presvedčivý dôkaz, ktorý spočíval v zverejnení šifrovacieho kľúču, ktorý bol priamo spojený s prvými vyťaženými bitcoinami, ktoré mal následne poslať Halovi Finneymu, ktorý sa tak stal prvým užívateľom, ktorý prijal túto digitálnu menu.


Tieto dôkazy potvrdili, že tentokrát (po niekoľkých falošných pokusoch) ide o skutočného autora internetovej meny Bitcoin. Ako sám Wright uviedol, prezývka Satoshi Nakamoto vznikla ako inšpirácia, ktorú čerpal z mena významného japonského filozofia Tominanga Nakamotu.

bitcoin-craig-wright

Na fotografii: Craig Steven Wright, zakladateľ Bitcoinu

Európsky parlament / Europarlament /

Opozícia dvakrát prehrala, pred eurovoľbami však Progresívci v prieskumoch dominujú. Zamieša kartami strašenie vojnou a kritika únie?

03.05.2024 06:05

Európske voľby môžu zmeniť politickú mapu v koalícii. Ide o Andreja Danka.

vojna na Ukrajine, energetika, DTEK

ONLINE: Ukrajinci vedia, čo potrebuje ich energetika - Patrioty

03.05.2024 06:00

Ukrajinskí energetici vedia, čo potrebuje ich sektor, ktorý je terčom ruských rakiet. Protiraketové systémy ako je Patriot.

Russia Ukraine War

Utekajú Ukrajinci pred brannou povinnosťou za hranice? Ficova vláda stojí pred otázkou ich návratu do vlasti

03.05.2024 06:00

Ukrajina potrebuje viac bojových posíl v uniformách a potrebuje ich čím skôr

Macocha, tragédia

Prečo skočila žena s dcérkami v náručí do priepasti Macocha? Dôvody letnej tragédie sú známe

03.05.2024 05:50

Bol to nesmierne smutný prípad, keď vlani vybrala mladá žena z kočíka dieťa, druhé držala za ruku a skočila do priepasti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2398x
Priemerná čítanosť článkov: 2398x

Autor blogu

Kategórie

Archív