Založ si blog

Našiel sa skutočný otec Bitcoinu?

Začiatkom minulého týždňa počítačový expert Craig Steven Wright z Austrálie prezradil, že práve jeho meno sa spája so záhadným Satoshim Nakamotom – pseudonymom pre zakladateľa bitcoinu.

Čo je vlastne Bitcoin?

Pre tých, ktorí ešte nie sú v obraze, Bitcoin je čoraz populárnejšia digitálna open-source mena vytvorená v roku 2009 autorom vystupujúcim pod už spomínanou prezývkou Satoshi Nakamoto. Ide o tzv. kryptopeniaze, ktoré sú dostupné na akomkoľvek mieste s prístupom na internet. Základná jednotka meny nesie označenie BTC, pričom 1 BTC môže byť rozdelený na omnoho menšie časti počítateľné až na osem desatinných miest v desiatkovej sústave (0,00000001 BTC). Jedinečnou vlastnosťou Bitcoinu je decentralizácia tejto meny, tzn. medzi príjemcom a odosielateľom meny nestojí žiadna centrálna inštitúcia. Inými slovami, Bitcoin je vybudovaný na princípe absolútnej anonymity a vďaka kryptografii a dôkladnému šifrovaniu poskytuje maximálnu bezpečnosť pre jeho užívateľov – vlastníkov digitálnej meny.

Bitcoin

Idea vytvorenia digitálnej meny, ktorá dostala názov Bitcoin spočívala v odlúčení sa od moci centrálnych bánk a vládnych inštitúcií, ktoré plne kontrolovali a ovládali tok peňazí. Transakcie je možné vykonávať v rámci celého sveta s veľkou rýchlosťou a extrémne malými, príp. nulovými poplatkami, pričom Bitcoiny sú veľmi ľahko zameniteľné za akúkoľvek inú nedigitálnu menu na svete (euro, dolár a pod.). Bitcoin mena je stále extrémne pohyblivá a nestabilná, preto na ňu neexistuje jednotný kurz meniaci sa len s malými odchýlkami. V priebehu niekoľkých týždňov sa kurz bitcoinu môže zmeniť aj o 100 a viac percent, prípadne naopak – klesnúť o rovnakú hodnotu. Je využívaný predovšetkým ako platidlo za online služby, ale aj ostatné druhy produktov, napr. videohry, elektronika, knihy a rôzne iné. Prostriedkami Bitcoin meny sú tzv. elektronické bitcoin mince, ktoré sú vlastnené bitcoin adresami, ktoré sú priradené k jednotlivým užívateľom. Každý klient si pritom môže vytvoriť ľubovoľný počet adries chránených tajným kľúčom, prostredníctvom ktorého vlastník preukazuje vlastníctvo takejto adresy. K uchovávaniu bitcoinov slúži tzv. bitcoin wallet (peňaženka) fungujúca v dvoch verziách. Prvou je online peňaženka, ktorá uchováva bitcoiny na internete, bezpečnejšou verziou je však aplikácia, ktorú si užívateľ nainštaluje priamo do mobilného telefónu z oficiálnych stránok MultiBit.org.


Krátke info video z YT kanála WeUseCoins


Späť ku Craigovi Wrigtovi. Ešte pred niekoľkými dňami bolo meno tvorcu Bitcoinu zahalené rúškom anonymity a otec tejto digitálnej meny sa predstavoval len ako Satoshi Nakamoto – anonym bez tváre a skutočného mena. Minulý týždeň sa tajuplný Nakamoto rozhodol vystúpiť zo svojho tajuplného pseudonymu, čo stručne komentoval vyjadrením: „I’m not seeking publicity, but want to set the record straight.“ (Nesnažím sa o publicitu, chcem len veci uviesť na pravú mieru). Podľa Wrightovho osobného blogu ide o 45 ročného počítačového experta a obchodníka s austrálskeho Brisbane, ktorý by mal byť skutočným zakladateľom dnes už veľmi populárnej virtuálnej meny Bitcoin.


Prečo by sme mu ale mali veriť? Ako to už býva zvykom,  a to predovšetkým v priestore internetu, voči vyhláseniu Wrighta o tom, že je zakladateľom Bitcoinu sa vzniesla obrovská vlna pochybností a nedôvery, a na svet prišlo niekoľko nových otázok. Môže Wright relevantne dokázať, že v roku 2009 vytvoril Bitcoin? Je schopný dokázať svoju spojitosť so šifrovacími kľúčmi, ktoré môže vlastniť len Satoshi Nakamoto? A je naozaj natoľko technicky zdatný, aby vytvoril tak komplexný a dokonale fungujúci systém akým je Bitcoin? A desiatky ďalších a ďalších nedôverčivých otázok, ktoré však boli v tom momente na mieste. Wright nám však ponúkol dostatočne presvedčivý dôkaz, ktorý spočíval v zverejnení šifrovacieho kľúču, ktorý bol priamo spojený s prvými vyťaženými bitcoinami, ktoré mal následne poslať Halovi Finneymu, ktorý sa tak stal prvým užívateľom, ktorý prijal túto digitálnu menu.


Tieto dôkazy potvrdili, že tentokrát (po niekoľkých falošných pokusoch) ide o skutočného autora internetovej meny Bitcoin. Ako sám Wright uviedol, prezývka Satoshi Nakamoto vznikla ako inšpirácia, ktorú čerpal z mena významného japonského filozofia Tominanga Nakamotu.

bitcoin-craig-wright

Na fotografii: Craig Steven Wright, zakladateľ Bitcoinu

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2397x
Priemerná čítanosť článkov: 2397x

Autor blogu

Kategórie

Archív